Kalıpyargılar (stereotip), toplumsallaşma sürecinde (evde, okulda, sokakta) öğrendiğimiz, toplumsal gruplara dair genellemelerdir. Bu genellemeler, çoğu zaman, bir veya birkaç ortak özelliğe sahip tüm insanlara aynı varsayımlarla yaklaşmamıza sebep olurlar. Öyle ki, bir grubun ismini duyar duymaz zihnimizde bir imge oluşur ve şaşırtıcı şekilde, bu grubun ismi her seferinde bize çoğu zaman aynı ya da çok benzer şeyler çağrıştırır. Oysa gerçekte bu grubun üyeleri, ne zihnimizdeki imgeye, ne de birbirine benzerler. Kalıpyargılar öyle bir hâl alabilir ki, bir doktor düşündüğümüzde çoğu zaman gözümüzün önüne bir erkek gelir.

Önyargı ise farklı grupların birbirine karşı yanlı, olumsuz tutum almalarıdır. Kalıpyargı, bir kişi veya grup hakkındaki bir düşünceyken, önyargı o kişi veya grup hakkındaki duygu ve tutumlarla ilgilidir. Önyargı, bireydeki herhangi bir özelliği sadece bir toplumsal gruba mensup olmasından ötürü sorun olarak algılamayı ya da aşağı görmeyi ifade eder. Ön- yargılar genellikle, bazı insanların diğerlerinden daha az değerli veya daha az yetenekli olduğu fikrine dayanır. Örneğin, kadınların doktor olamayacağı yönünde bir kalıpyargısı olan biri, bu yargıdan yola çıkarak kadın doktorların başarısız olacağını düşünüyorsa, burada söz konusu olan, kadınlara ilişkin bir önyargıdır.

Bir kişinin cinsel yönelimi veya cinsiyet kimliği nedeniyle aşağılanmasına, dışlanmasına dönük istisnasız her türlü söylem, nefret söylemidir. Nefret söylemi, belirli bir gruba duyulan nefretin açıklanmasıdır. Bir kişinin parçası olduğu ırk, etnik kimlik, din veya kişi hangi grubun parçası ise o gruba dönük aşağılama için kullanılır. Pratikte ırkçı, yabancı düşmanı, homofobik veya kişinin parçası olduğu gruba dönük saldırgan ifadeler nefret söylemi kavramı altında değerlendirilir. Nefret söylemi ırkçı nefreti, yabancı düşmanlığını, veya azınlıklara, göçmenlere ve göçmen kökenli kişilere ve gruplara yönelik saldırgan milliyetçilik ve etnik merkezcilik, ayrımcılık ve düşmanlık şeklinde ifade bulan, dinsel hoşgörüsüzlük de dahil olmak üzere, hoşgörüsüzlüğe dayalı nefret biçimlerini yayan, kışkırtan, teşvik eden veya meşrulaştıran her türlü ifade biçimidir. Tanımın kaynakları; Tanımın kaynakları

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *